Hoe ontstaan pigmentvlekken en wat kun je hier eigenlijk tegen doen?

pigmentvlekken verwijderenPigment wordt aangemaakt door het lichaam om de huid te beschermen tegen de UV-straling van de zon. Dus het bruine kleurtje dat zo geliefd is onder de meesten van ons, is eigenlijk een natuurlijke manier van de huid om zich te beschermen tegen de zon.

Als jouw huid veel wordt blootgesteld aan zonlicht, kunnen de pigmentvormende cellen overuren draaien en te veel pigment aanmaken. Dit zorgt voor ongelijke verdelingen en ophopingen op de huid, dit noemen wij pigmentvlekjes. Deze vlekken zijn vaak 1 a 2 tinten donkerder dan de originele kleur van je huid. Helaas verdwijnen die pigmentvlekken niet zoals het mooie bruine kleurtje in de winter, deze vlekken blijven bestaan.

Wat kun je doen tegen pigmentvlekken?

Er zijn verschillende manieren om pigmentvlekjes te verwijderen of zelfs tegen te gaan.

  • Het gebruiken van een zonnebrandcrème met een hoge SPF (minimaal SPF 15). Zonnebrandcrème is het perfecte middel om je huid te beschermen tegen de UV-straling van de zon. De zon hoeft niet heet te zijn om UV-straling af te geven, de zon geeft altijd UV-straling af. Daarom is het verstandig om de huid dagelijks te verzorgen met zonnebrand.
  • Natuurlijk kun je de pigmentvlekken cosmetisch laten verwijderen door een chirurg. Hier zit helaas wel een hoog prijskaartje aan vast en het is niet altijd goed voor de huid door het gebruik van agressieve middelen.
  • Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar bij de drogist die pigmentvlekjes verwijderen. Dit zijn vaak agressieve producten die na veelvoudig gebruik ook hun sporen achterlaten.
  • Avoyd Double Delight is een 2 in 1 product dat de pigmentvlekken op een veilige manier reduceert. Dit is geheel zonder het bleken van de huid. Het 2 in 1 voordeel van Avoyd Double Delight is het feit dat je niet meerdere producten op de huid hoeft te smeren. Avoyd Double Delight gaat namelijk ook ingegroeide haren en scheerirritatie tegen.

Zijn pigmentvlekken gevaarlijk?

De meeste pigmentvlekken zijn volledig ongevaarlijk. Er zijn echter ook pigmentvlekken die na verloop van tijd pijn kunnen gaan doen, gaan jeuken, van kleur veranderen of zelfs kunnen gaan bloeden. Deze pigmentvlekken kunnen kwaadaardig zijn. Neem in dat geval altijd contact op met de huisarts en blijf er niet meer rondlopen.